Det grønne (/brune) lyn
Når man færdes en stille, varm forårs- eller sommerdag på et af de sandede steder ved søen eller åen, vil man ofte se et lille, grønt lyn, der flyver op foran en og hurtigt lander et lille stykke længere fremme.
Den hedder Grøn Sandspringer (Cicindela campestris)
Det ser ud, som om den laver et meget langt, fladt spring. Men dyret har, som andre biller, et par klare flyvevinger, som den lynhurtigt folder ud, og lige så hurtigt folder sammen igen under dækvingerne, når flyveturen er overstået.
Den har en iøjnefaldende metalglinsende grøn farve, der kan ses på lang afstand.
Når de parrer sig,bliver de ikke så nemt skræmte og er lettere at komme tæt på. Som her på billedet til højre =>
Alle billederne her er taget ved sandvejen langs Bøllingsø Kanal, men de ses også hyppigt på stierne ved søen, hvis vejret er til det.
Klik på billeder for at se dem i fuld størrelse |
Grøn Sandspringer i parring 25. april 2019 på sandvejen ved åen. |
Når middagssolen bager ned på sandet, bliver det brændende varmt. For bedre at kunn tåle varmen løfter Sandspringeren sig op på strakte ben og får kroppen lidt på afstand af kogepladen. |
Sandspringeren er et rovdyr som fanger insekter på sandfladerne. Den kan løbe meget hurtigt, ser godt med sine store øjne og har et par drabelige kindbakker, der kan gennembore de fleste. |
Efter parringen lægger hunnen æggene enkeltvis i sandet, ofte på en sti eller vej, hvor sandet er lidt fast.
Når larverne kommer ud, graver de en lille lodret gang med et kammer for neden. Her ses to huller (i hvert sit hjørne af billedet) med en larve i det ene.
De sidder og lurer lige i overfladen, og når der kommer et lille dyr forbi, springer de lynhurtigt op, griber det og trækker det ned i gangen. Den lille flue her aner ikke, at den befinder sig i et "minefelt". |
Her ses larven på lur i sit hul. Det flade hovede flugter med overfladen. Da jorden tit er mørk omkring hullet, ser man derfor ikke hullet, når man kigger på afstand. Men når man nærmer sig, forsvinder larven ned, og pludselig ser man hullet "dukke frem".
Den er meget forsigtig og trækker sig straks ned i skjul, når den ser den mindste bevægelse eller mærker rystelser i jorden. Der kan gå 2-3 minutter, før larven forsigtigt kommer op igen.
Det kræver derfor en del tålmodighed at få dem at se tæt på. |