Velkommen Livet ved søen Livet ved åen Naturhistorier Tanken Fototeknik Links Lidt om mig

Svampe ved søen

Bæltet LæderporesvampEn gammel stub nær stien var helt overgroet med små markiser. Det er Bæltet Læderporesvamp (Trametes ochracea). Lædersvampene gror fint i den milde vinter.

Bæltet Læderporesvamp
Man skal tæt på for at se de flotte farver. 24. februar 2020.

Klik på billedet for at se fuld størrelse.

Ege-bævretop

Ege-bævretop (Exidia glandulosa) på en udgået eg ved Femørevejen. Den er blød på en lidt vingummiagtig måde og smitter af med en sort farve.

Hvis man slår det latiske navn op en almindelig, populær svampebog får man at vide, at den hedder Almindelig bævretop på dansk. Men den svamp har en lidt anden facon i bøgerne end vist her.

Denne slægt er blevet revideret, så navnet Almindelig bævretop nu reserveres til en anden art: Exidia nigricans, og Ege-bævretop får navnet E. glandulosa. Da Ege-bævretop ikke er med i nogen af mine svampebøger (selv om den er ret almindelig), troede jeg først, at jeg havde fundet Afsmittende topsvamp. Men nu er jeg blevet rettet af eksperterne på Dansk Svampeatlas.

Det er ikke let at følge med udviklingen indenfor systematik i svampeverdenen. Hver gang, man laver nye DNA-analyser, må man flytte rundt på arter, slægter og nogen gange hele familier.

Ege-bævretop = Exidia glandulosa
Klik på billedet for at se fuld størrelse. 25. okt. 2019

Pibet trådkølle

I salig Morten Langes tid hed den her svamp Pibet Køllesvamp. Den har været henført til forskellige slægter, men hedder nu (indtil videre) Macrotyphula fistulosa.

Det er en af den slags svampe, som man kan gå forbi flere gange i skoven uden at få øje på den. Man skal nok have set et billede af den i en bog for at genkende den som en "svamp".

Jeg fandt den kun, fordi jeg var nødt til at gå langsomt ned ad en ufremkommelig skrænt ved en kratbevokset søbred ikke langt fra skydebanen.

Pibet_trådkølle
Klik på billedet for at se fuld størrelse. 25. okt- 2019

Pudesvamp (Nidularia deformis)

Jeg håbede egentlig på at finde en redesvamp, som jeg gerne ville have et billede af.

I stadet fandt jeg denne her, som også er en løjerlig en. Den voksede midt i december på en af de gamle halvrådne elmaster, som ligger rundt om bålpladsen veed Holten shelterpladsen.

Som ung er det bare en lille gullig-hvid kugle. Når den modner, danner den en masse linseformede, brune spore-pakker, som kaldes "peridioler".

Når regnen rammer det modne frugtlegeme, går den tynde hvide hinde i stykker og peridiolerne slynges rundt af vanddråberne.

Det hvidlige frugtlegeme er kun 4-6 mm stort og de små gulbrune peridioler måske lidt over 1 mm store. Så man får kun øje på dem, hvis man bukker sig ned og leder.

Den er ikke fundet vigtig nok til at komme med i de almindelige svampe-håndbøger. Kun de lidt større værker har den med. Og så selvfølgelig på nettet i Dansk Svampeatlas.

Den angives til at være "ret sjælden". Men måske handler det til en vis grad om, at den bare er "ret sjældent fundet".

Pudesvamp
Klik på billedet for at se fuld størrelse

Pudesvamp
Klik på billedet for at se fuld størrelse

STARTSIDE *** Oplevelser i naturen ved Bølling Sø og den genslyngede del af Skygge Å. Beskrevet af Troels Holm *** SIDETOP